Föreningsregler

Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad, du har också skyldigheter mot föreningen, övriga medlemmar och boende.

Föreningsreglerna har tillkommit för att underlätta samvaron. En del är mer påbjudande, andra vädjar till sunt förnuft; allt med syftet att främja trivseln och ekonomin i vår förening. Föreningsreglerna gäller inte bara dig som bostadsrättsinnehavare. Även övriga familjemedlemmar omfattas, liksom gäster, inneboende, andrahandshyresgäster och hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Utöver föreningsreglerna gäller även föreningens stadgar som du bör känna till och kan få från styrelsen.

Ansvar

Bostadsrättsföreningen äger fastigheten. Medlemmarna är delägare av föreningen med nyttjanderätt till sin lägenhet. Alla gemensamma utrymmen som trapphus, cykelförråd, soprum, tvättstuga, förråd, gård samt lägenhetsdörrens utsida är föreningens område, likaså hela husets utsida inklusive balkonger. Tänk på att vara rädd om och vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt. Medlemmen kan själv besluta om lägenhetens ytskikt och bekostar sådana åtgärder som ligger inom det egna ansvarsområdet. För lägenhetsombyggnader som berör föreningens område, läs vidare under Renoveringar.

Andrahandsuthyrning

En bostadsrätt upplåts för att bostadsrättsinnehavaren själv ska bo i den permanent. Förutsättningen för en väl fungerande bostadsrättsförening är att så många som möjligt av bostadsrättsinnehavarna verkligen också bor i sina lägenheter och aktivt deltar i föreningen. Ibland kan det ändå uppkomma situationer då man för en viss tid inte kan nyttja sin bostadsrätt, till exempel på grund av arbete eller studier på annan ort. Upplåtelse i andra hand kräver styrelsens godkännande. En begäran om uthyrningstillstånd ska inlämnas till styrelsen med uppgifter om skäl och tidsperiod. Styrelsen kan bevilja uthyrning för högst ett år i taget. För denna period ska medlemmen uppge sina egna kontaktuppgifter liksom hyresgästens personnummer och kontaktuppgifter. Både medlemmens och hyresgästens namn ska synas på skylten bredvid dörren och på postfacket. Medlemmen är ansvarig för att hyresgästen har läst och följer föreningsreglerna. Under uthyrningsperioden förväntas medlemmen ta del av den föreningsinformation som lämnas i brevlådan.

Läs mer om uthyrning under fliken Uthyrning

Dygnsvila

Huvudregeln är att alla har rätt till dygnsvila vardagar klockan 22.00 - 7.00 och helger klockan 23.00 - 8.00. Detta är av respekt för dem som t ex ska upp till arbetet vardag eller helg. Undvik hög volym i hemmet och i trapphallen under denna tid. Det innebär att man naturligtvis kan ha gäster under helgen men sänker ljudnivån klockan 22.00. Ljudliga arbeten i hemmet bör inte heller ske på lördagar eller röda dagar före klockan 10.00 och efter klockan 16.00.

Undvik att leva om och/eller att stanna och föra samtal i trapphuset, då det är mycket lyhört in mot lägenheterna. Udvik också att smälla i dörrar, t ex. i porten eller källardörren.

Jour

Om ett problem har uppstått bör man i första hand vända sig till styrelsen. Styrelsen vidtar de åtgärder som är nödvändiga och ansvarar för sammanhängande kostnader. Behövs en omedelbar åtgärd, till exempel om en kran har sprungit läck och styrelsen inte kan kontaktas, bör medlemmen ringa jouren. I entrén finns telefonnummer till de företag som föreningen anlitar för skötsel av fastigheten inklusive jourutryckning.

Brandskydd

Alla i föreningen är skyldiga att ha brandvarnare. Medlemmarna uppmanas även att skaffa brandskyddsmaterial som brandsläckare och brandfilt. Trapphallen är en utrymningsväg och ska hållas helt fri från föremål så som, blommor (gäller ej föreningens fönster), paraplyer, barnvagnar, skor, cyklar, leksaker, soppåsar etc. Små dörrmattor är okej, dessa måste vara av modell som ligger platt och stilla (snubbelrisk). Vid brand och eventuell rök eller mörkläggning måste alla snabbt kunna utrymma huset utan risk för att hindras av eller snubbla på föremål.

Försäkring

Varje medlem bör för sin egen och för grannarnas skull ha ett bostadsrättstillägg i hemförsäkringen.

Renovering

Vid lägenhetsombyggnader som berör föreningens område måste styrelsens medgivande först inhämtas. Ritning eller skiss och en beskrivning av avsedda förändringar ska liksom ett eventuellt intyg från konstruktör lämnas till styrelsen. F-skattebevis och kontaktuppgifter till anlitad entreprenör ska även kunna uppvisas. Medlemmen ansvarar för att trapphus och hiss skyddas under ombyggnaden.

Vid renovering ska ett anslag sättas upp i trapphuset senast två veckor innan renoveringsstart. Där byggtid samt telefonnummer till kontaktperson ska anges. Störande byggarbete får endast genomföras mellan kl. 8-17 på helgfria vardagar. Mycket störande arbete såsom rivning bör genomföras mitt på dagen för att inte störa nattarbetande boende.

Fyll i blanketten nedan och lämna denna till styrelsen.
ansokan om medgivande ombyggnad bostadsratt.pdf

Balkongerna

Medlemmarna eller deras hyresgäster ombeds visa hänsyn då de använder sina balkonger. Det är inte tillåtet att kasta ut föremål från balkongen, t ex cigarettfimpar, då detta dels kan skada egendom, dels är en brandrisk. Det är inte heller tillåtet att grilla med kol- eller gasolgrill på balkongerna, att grilla med elgrill är tillåtet så länge det inte stör grannar. Blomlådor som placeras på balkongräcket ska sitta på räckets insida. Vid vattning, se till att det inte rinner ner till grannen under.

Det är inte tillåtet att mata fåglar på balongen då detta kan dra till sig ohyra och skräp, samt fågelbajs kan falla ner på underliggande hyresgästers balkonger.

Dörrar

Utsidan på dörrarna är föreningens ansvarsområde.

Cykelförrådet

Cykelförrådet finns i källaren, direkt till vänster efter trappen. Cykelrensning sker vartannat år.

Hissen

För att hissen ska fungera måste både dörren och grinden stängas. Är de inte ordentligt stängda stannar hissen. Tänk även på att stänga grind och hissdörr varsamt. Det är inte tillåtet att sätta in lågenergilampor i hissens ljusarmaturer då dessa kan förstöra hissens gamla och dyra säkringar, då hissen är av hög ålder.

Soprum och annat avfall

Det lilla soprummet är placerat mittemot hissen på entréplan. För närvarande har vi hämtningar 3 dagar i veckan, måndag, onsdag och fredag. Sopsortera gärna, både för att spara plats i utrymmet och för en bättre miljö. I källaren finns en tunna för småelektronik som elsladdar, mindre apparater och ljuskällor. För glas, plast, metall och papper finns stationära återvinningsstationer på Torkel Knutssonsgatan 10 och Timmermansgatan 27.

Hushållssopor

Knyt ihop påsarna ordentligt så slipper vi illaluktande resten i soputrymmet och löst skräp som fallit ut. Soputrymmet städas av oss.

Grovsopor

Med jämna mellanrum kommer en mobil miljöstation till Hornsgatan 15. Där kan man bland annat lämna elektronik, batterier, ljuskällor, färg, lim, kemikalier, lösningsmedel, rengöringsmedel och sprejburkar. Få infomation om vad man kan lämna och påminnelser om när miljöstationen är på plats här. Du kan även lämna vissa grovsopor i återvinningsstationen, läs mer nedan.

Återvinning

Vi uppmuntrar alla i huset att sortera sitt avfall i återvinningsstationen på Torkel Knutssonsgatan i korsningen mot Brännkyrkagatan i så stor utsträckning som möjligt.

Mer information finns på www.stockholmvattenochavfall.se

Tvättstugan

Tvättstugan på suterrängvåningen går att boka fritt 07.00 - 22.00. Avboka tid som inte används och boka inte längre tid än nödvändigt. Om tiden inte utnyttjas inom en timme kan någon annan ta den Tvätta t ex. BH med metallhyskor i tvättpåse för att undvika driftstörning. Medlemmen eller hyresgästen ska vid avslutat tvättpass ha städat efter sig, vilket innebär att bänkytor, tvättmaskiner och tvättmedelsfack torkas rena från eventuella tvättmedelsrester, torktumlarens och torkskåpets luddfilter rensas (enklast med ett lätt fuktat papper) och golvet sopas. Tvättmaskinsdörren och tvättmedelsfacket ska sedan lämnas öppna.

Källaren

Varje lägenhet har ett eget källarförråd. Övrigt källarutrymme får ej användas för grovsopor eller förvaring, undantaget cyklar. Det gäller även innerdörrar.

Rökning

Det är inte tillåtet att röka i trapphallen eller i föreningens övriga gemensamma inomhusutrymmen. Rökning i närheten av föreningens luftintag ska undvikas.

Bastun

Bastun på suterrängvåningen går att boka fritt 07.00 - 22.00. Avboka tid som inte används och boka inte längre tid än nödvändigt. Bastuns utrymmen skall städas efter användning av hyresgästen som bokat den.

Meddelanden

Det finns en tavla bredvid namntavlan som kan användas för meddelanden.

Fiber/Internet

Föreningen har ett gruppavtal för fiber 100/100 som ingår i avgiften. Vi är uppkopplade på stadsnätet via GlobalConnect, tidigare IP-Only. Fiberleverantör är Allente, och om man skulle vilja få en högre hastighet än 100/100 kan man själv kontakta dem för detta, liksom för att beställa IP-telefoni och tv-kanaler. För att koppla upp sig mot fibernätet och få wifi behöver man själv som medlem skaffa en router. Instruktioner om hur man installerar den hittar man på GlobalConnects hemsida. Som medlem kan man kontakta Allente på telefon 08-52508106 mån-fre 08.00 - 19.00, lör-sön 10.00 -19.00.