Kvarteret Kattryggen
Tavastgatan 25 ingår i kvarteret Kattryggen. Katten har namngett flera platser i Stockholm bland annat kvarteren på Mariaberget.
I Stockholm finns det många platser som är döpta efter katterna som skyddade staden från en total råttinvation. Ett exempel är Berzelii park, som förr var en vattenfylld vik och kallades Katthavet innan det fylldes ut i mitten på 1800-talet. Från den illalluktande viken rann vattendraget Rännilen ut i Brunnsviken och besjöngs av Bellman i Fredmans epistel N:o 80 med benämningen Kattrumpstullen.
Flera kvarter på Mariaberget är döpta på katt-temat. Katterna höll nere antalet råttor i de tätbefolkade stadsdelarna och skyddade människorna från råttburna sjukdomar och bett. Tavastgatan 25 ingår i kvarteret Kattryggen och i närheten hittar du kvarteren Kattan Större, Kattfoten Större, Katthuvudet och Kattrumpan samt Kattgränd, tidigare Kattrumpegränden. Namnen har anor från mitten av 1600-talet.
Tavastgatan är döpt efter Tavastland i Finland och var en av Södermalms första namngivna gränder. Namnet som dök upp i mitten av 1600-talet, kan ha kommit genom en finsk släkt som hade en tomt vid gatan. Den östligaste delen med sin branta stigning kallades ända till 1713 för "Slemgränden" – ordet "slem" betydde "dålig", och syftade på grändens usla skick.
Att Tavastgatan ansågs viktig ser man av att Mariaberget från 1600-talet kallades "Tawadstberget". Under 1930-talet ändrade gatan karaktär genom många nybyggen, och 1939 ersattes en liten tvåvåningsbostad med vårt hus, ritat av funkisarkitekten Emil Jädergård.
(källor: Nils-Gustaf Stahre, Stockholms gatunamn, Stockholm 1983)
Erik Lundqvist, Mariaberget, Stockholm 1965)